måndag 22 april 2013

Låt motivationen komma till dig

När vi är fria att göra vad vi vill med vår tid, tenderar vi att drunkna i havet av möjligheter. Vi blir passiva, fundersamma och fulla av dilemman.

När motivationen saknas söker vi självhjälp för att finna nyckeln till disciplin och framgång. Men en bok kan bara visa dig vägen och om du har tur leder den dig åt rätt håll.

Om du har otur så står du framför spegeln och viskar hur mycket du älskar dig själv för att sen orka göra ett arbete du hatar...


Att vända på steken

Våra arbeten är inte längre att stå på fötter och montera bildelar. Våra ambitioner är inte längre att njuta av pensionen. Våra syften består inte längre av att skaffa barn och lära dem upprepa samma mönster som oss själva.

Vi har blivit smartare. Vi vill ha mer.

Och för nya begär krävs det nya metoder.

Motivation och disciplin är viktigt. Inget av värde kommer enkelt. Ska vi uppnå lycka krävs det att vi har mod och styrka.

Men att jaga motivation och lust att utföra ett arbete man inte vill göra är att stå och pumpa vatten ur ett läckande skepp. It's a losing game.

Istället måste vi ta tag i det där det började. När vi som små elakingar drömde om stora dåd och resor till rymden. Vi måste hitta det vi älskar.

Tid som spenderats bra är aldrig tid bortslösat. Relationer som går isär efter fem år är inget slöseri med tid. Om fyra år var bra så var de väl värda det sista året som gick dåligt. Vår apati att välja är mer än ofta en rädsla att välja fel. Men det finns inget sämre val än att inte välja alls.

Eller jo, det finns det visst. Det sämsta valet är att välja fegt. Att gå efter det säkra kortet.


Låt motivationen komma till dig

Vad vill du göra? Vad drömmer du om? Du behöver inte motivation för att klara av det. Du behöver bara tid.

Att handskas med tid kräver uppoffringar. Att nå drömmar kräver offer.

Du måste inte gå på varje biopremiär, du måste inte se på Grey's Anatomy varje torsdag. Du behöver inte köpa de senaste kläderna eller de finaste skorna. Skär ner på skit som står i vägen för dig och upptäck hur mycket tid du får över.

Ditt liv är ingen slutspurt

Varje måndag ser jag människor göra en "kraftansträngning" på Facebook där de plötsligt ska ta tag i sina liv. Jag förstår mig inte på det.

Så vida man inte tänkt gå ut i krig finns det inga skäl att skynda sig. 

Ditt liv är ett maraton.

Lev med bestämda steg i lugn takt och jämnt tempo. Gå i riktning mot solens uppgång där regnbågar skiner och lovar dig skatter av lycka.

Ta god tid på dig och börja försiktigt med små steg.

Sakta men säkert bildas en liten snöboll av motivation som snart förvandlas till en lavin av inre styrka.

Du kan inte gå åt fel håll. Alla vägar leder hem. Fortsätt bara gå och fortsätt leta. I allra värsta fall har du tagit dig en härlig promenad - vilket alltid är bättre än att vara 40 och utbränd.

Resan är målet och ingen tid väl spenderad kan någonsin vara tid bortkastat.

Mvh
 - Alexander Sopov.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar