måndag 9 april 2012

FM: Filosof eller mellanhand?



Detta avsnitt av Filosofisk Måndag handlar om dagens aktörer inom filosofi och är en pik mot Själv-hjälps-industrin, new age-rörelsen och lite annat.

För att börja: Vad är filosofi?

Filosofi är en gren inom vetenskap som rör tänkande och kunskap i abstrakta former. Dess mål är att stå som grund för Etik, Politik och Estetik (den praktiska filosofin).

Med andra ord finns filosofi till för att ta reda på vad som är rätt och fel och försöka bilda ett helt system på detta.

Och grejen är att filosofi är en vetenskap. Det innebär att när man tar sig an en fråga så börjar man alltid med roten av dess existensvillkor (metafysik) för att utefter vad man bestämmer där leda vidare till epistemologin (kunskapsteori - vad är kunskap) och därefter leda till vad som är rätt och fel.

Eftersom filosofi oftast tillämpas på abstrakta ämnen så är det svårt att bevisa det ena eller det andra vilket gör filosofi blottat för flera, helt skilda, åskådningar vilket i sin tur leder till fler och fler skilda grenar.

Många människor håller kanske med om alla människors individuella rätt till sitt egna liv (metafysik) men håller inte med om hur detta mäts (epistemologi) och vilka beteenden och villkor som förstärker eller försvagar det (Etik och Politik).

Ett förenklat exempel på detta är:
Liberala säger att alla människor är fria och att detta mäts i vilka möjligheter en människa har att förändra sitt liv. Detta leder till en politisk syn att ha låga skatter och förminska hinder för människor att agera och skapa.

Socialister säger att alla människor är fria och att detta mäts i att alla har samma förutsättningar. Detta leder till en politisk syn att ha höga skatter för att jämna ut klasskillnader så att alla har samma förutsättningar för att lyckas.

Vad vi ser i exemplet är två livssyner som delar syn på det metafysiska, men deras tillvägagångssätt att söka kunskap kring hur man lyckats eller inte skiljer sig, vilket i sin tur gör att deras praktiska tillämpning att stärka SAMMA GREJ är diametralt olika.


Det viktiga i sammanhanget är att ett FILOSOFISKT system alltid bygger på en konsekvens mellan de olika stegen. Varje steg är härlett från det förra. Det är ett integrerat sätt att se på världen där alla bitar stärks av varandra.


Det jag vill pika på idag är tendensen med alla mellanhänder där ute som i grunden inte förstår sig på filosofi, men som är väldigt pålästa (framför allt på de praktiska bitarna) och som lär ut eklektiska fragmenterade kylskåpsvisdomsord!




Okej! Backa nu. Vad fan betyder det? Låt mig gå igenom det långsamt.

Eklektism är när man blandar slutsatser, tankar och stilar från olika håll. Eklektism behöver per definition inte vara något dåligt, men oftast (av naturliga skäl) så leder det till en konflikterande helhet med bitar som säger emot varandra. Tänk typ Hitlers Nazityskland där han anammade kultur från flera olika håll (där hakkorset från början är en indisk symbol för typ deras Solgud) osv.

Så dessa aktörer (jag ska berätta mer om dem senare) lär ut en samling slutsatser och tankar som de plockat upp här och var. Och oftast är det saker som till ytan kan verka stämma, men som egentligen är härledda från helt skilda håll som säger emot varandra. Detta gör deras lära till fragmenterad.

Resultatet av detta är att det de lär ut inte blir till något annat än tomma visdomsord som man hänger upp på kylskåpet i hopp om att komma ihåg det.


Vad är det då för aktörer jag pratar om?

Vi har själv-hjälpsindsustrin som till största del bygger på den kristna högern i USA kombinerat med en väldigt ifrågasatt psykologisk forskning av två programmerare på 70-talet, kallat Neuro-Lingvistisk Programmering (NLP).

Resultatet av detta giftermål är idag något av den största industrin inom psykisk hälsa som någonsin existerat! Och det bygger i grunden på FRAGMENTERAD EKLEKTISM!

I psykologin har man tidigt kunnat ana att människans beteende till stor del styrs av dess undermedvetna tro om saker och ting. Om en person undermedvetet tror (i form av övertygelse, alltså VET) att han inte kan bli smal och att en sista tugga hamburgare gör mer nytta än förstörelse - då kommer den personen ha svårt för att sluta äta och bli smal. Om vi tror att vi får kärlek genom att göra människor känsliga runt omkring oss så kommer vi att vara elaka, etc.


Vad som då hände på 70-talet var att man fastslog detta och använde NLP som ett sätt att förändra ens undermedvetna trosystem.

Men vad är ett trosystem? Det är en livsåskådning. Vad är en livsåskådning? Det är en filosofi.

Vart fann självhjälpsindustrin sin livsåskådning? Som jag nämnde tidigare så var det den kristna högern. Men det var inte bara den kristna Jesus som inspirerade, utan också alla mäktiga entreprenörer som växte upp i USA under den första halvan av 1900-talet. Folk som Rockefeller, Henry Ford och Thomas Edison. Framstående män, helt klart.

Men problemet är att självhjälpsindustrin som helhet aldrig lärde sig mer än lösryckta citat tomma slutsatser. Det hela resulterade i en pseudo-psykologi med ytlig filosofi med godtycklig, kristen framåtanda!

Och än idag är det samma sak. Plocka upp valfri bok från självhjälpshyllan i din lokala bokhandel och du kommer att läsa om någon skum typ med en skum religion (nu för tiden är psychadelisk mumbo jumbo i form av new age, kabbala eller scientologi jättepoppis) som en gång i tiden ägde en hälsokostbutik som vill lära dig stå framför spegeln och upprepa hur snygg och framgångsrik du är.

Och ALLA, absolut ALLA åberopar källa efter källa som oftast är framstående psykologer, filosofer och entreprenörer.

Vet du vad?

De flesta framstående filosoferna som nämns har varit döda i över 75 år. Därför finns deras verk helt gratis på internet. Samma gäller flera entreprenörer och vissa psykologer. I de fallen det gäller psykologer så brukar deras böcker vara väldigt mycket billigare än de misslyckade hälsobutiksdrivarna ändå.

Så gör dig själv en tjänst: Nästa gång du känner att du är i en kris och behöver hjälp: skippa mellanhänderna och gå direkt till de visa - på så sätt kommer du få en helhet som är integrerad och något du INTE behöver stå framför spegeln och upprepa varje morgon för bli övertygad om.

Det kan jag lova dig
 - Alexander S.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar